Splošni pogoji poslovanja

Splošni pogoji poslovanja obravnavajo delovanje spletne trgovine Institut.O, pravice uporabnika ter poslovni odnos med ponudnikom in kupcem. Sestavljeni so v skladu z Zakonom o varstvu potrošnikov (ZVPot) na podlagi priporočil GZS in mednarodnih kodeksov za e-poslovanje. Obiskovalec vpiše uporabniško ime ter geslo. Uporabnik pridobi uporabniško ime in geslo z registracijo. Oboje ga nedvoumno določa in povezuje z vnesenimi podatki. Obiskovalec postane uporabnik z registracijo in pridobi pravico do nakupa. Obiskovalec lahko opravi nakup nakup tudi brez registracije, vendar mora v tem primeru izpolniti obrazec s svojimi osebnimi podatki.

Načini plačila:

Spletna trgovina Institut.O omogoča naslednje načine plačevanja:

 • Plačilo z gotovino ob prevzemu (pošta dostavi paket na vaš oz. drugi želen naslov)
 • Plačilo s Pay-Pal sistemom (pošta dostavi paket na vaš oz. drugi želen naslov)
 • Plačilo po predračunu (predračun pošljemo na email, ob plačilu odpremimo pošiljko)

Dostava:

V podjetju Institut.O stremimo k najhitrejši možni dostavi naročenega blaga. Blago dostavljamo v sodelovanju z GLS Slovenija in Pošto Slovenije. Pošiljke bodo odpremljene v 1–3 dneh od prejema naročila (pri plačilu po povzetju) oz. po prejemu plačila pri predplačilu. Med delovniki je naročeno blago običajno na naslovu prejemnika v nekaj dneh od odpreme blaga. V času praznikov in med vikendi se rok dobave ustrezno podaljša za čas dela prostih dni. Če naročenega blaga ne moremo odpremiti v obljubljenem roku zaradi nepredvidljivih razlogov, vas o novem dobavnem roku obvestimo preko posredovanih kontaktnih podatkov. V primeru, da vas v času dostave ni doma, lahko naročene izdelke prevzamete na eni od lokacij, ki jih GLS ponuja za prevzem ali vaši enoti Pošte Slovenije.

Komunikacija:

Ponudnik komunicira z uporabnikom preko sredstev komunikacij na daljavo, razen če temu uporabnik izrecno ne nasprotuje. Pri oglasnih elektronskih sporočilih bo jasno predstavljen način odjave prejemanja oglasnih sporočil. Ponudnik bo spoštoval željo uporabnika.

Odveza odgovornosti:

Spletna trgovina Institut.O nima lastnega skladišča izdelkov, oz. je lastno skladišče samo prehodno. Podatki o dobavnih rokih temeljijo na informacijah dobaviteljev artiklov in so informativne narave. Prizadevamo si zagotoviti najvišjo možno stopnjo ažurnosti in pravilnosti objavljenih podatkov. Kljub temu pa se podatki o lastnostih artiklov, njihovi ceni ali dobavi lahko spremenijo tako hitro, da ponudnik ne uspe popraviti podatkov na spletnih straneh. V takih primerih bomo obvestili kupca o spremembah in mu omogočili preklic naročila, zamenjavo naročenega artikla ali kako drugo možnost. Za občasno nedelovanje strani, morebitno netočnost informacij ali morebitno škodo, nastalo zaradi uporabe netočnih ali nepopolnih informacij, ne odgovarjamo. Če uporabnik spletne strani ocenjuje, da gre za napačno prikazan podatek, nam to vedno lahko sporoči na elektronski naslov ali pa na telefon, navedena med kontaktnimi podatki podjetja.

Ponudnik ne odgovarja za vsebino mnenj o artiklih, ki jih napišejo obiskovalci. Objavljene slike artiklov so simbolične in ne zagotavljajo dejanskih lastnosti artiklov.

Reklamacije:

Reklamacije, ki bi morebiti nastale v času medsebojnega poslovanja, bomo poskušali čim hitreje in ugodneje rešiti v prid naročnika oziroma kupca!

Napotki za vračilo blaga:

Pri spletnem nakupu si artiklov pred nakupom ni možno fizično ogledati, zato Vam (znotraj zakonskih okvirov) omogočamo možnost vračila blaga – odstop od pogodbe. Ker želimo, da to lahko opravite čim hitreje in brez zapletov, smo pripravili kratek seznam stvari, na katere je treba biti pozoren pri nakupu na daljavo:

 • Previdno odprite dostavno embalažo (obloženo pismo, karton…) in jo obdržite v nespremenjenem stanju, dokler niste v celoti prepričani, da je artikel ustrezen. Pazite, da pri rokovanju z artiklom ne pride do poškodb. Embalaže artikla ne odpirajte, dokler niste prepričani, da je z nakupom vse v redu.
 • Vidne sledi uporabe (odprta embalaža, madeži, umazanija, strgane strani pri knjigi ipd.) niso primerne za vračilo.
 • Rok za vračilo nakupljenega blaga je 14 dni od datuma prejema. Kasnejša vračila niso možna.

Možnost odstopa od pogodbe je namenjena temu, da si artikel lahko fizično ogledate in preverite če vam ustreza. V primeru, da so bila vaša pričakovanja drugačna, pa lahko od nakupa odstopite.

Garancije

Podjetje Institut.O odgovarja za kakovost in neoporečnost artiklov, ki jih ponuja. V primeru, da uporabnik pri nakupljenem blagu najde pomanjkljivosti, do katerih je prišlo pred prejemom, ponudnik zagotavlja zamenjavo nakupljenega blaga. Uporabnik mora o tem ponudnika obvestiti (po telefonu ali elektronski pošti) v zgoraj navedenem roku.

Dodatne informacije:

Podjetje Institut.O d.o.o. ni odgovorno za občasno nedelovanje strani, morebitno netočnost informacij in tudi ne za morebitno škodo, nastalo zaradi uporabe netočnih ali nepopolnih informacij ter nezmožnosti dostopa in uporabe le-teh na spletnih straneh. Trgovina Institut.O si pridržuje pravico preveriti vsakega kupca ob oddanem naročilu, in sicer s klicem na telefonsko številko, navedeno v uporabniškem računu kupca (oz. številko, ki jo uporabnik navede ob enkratnem nakupu) in tako dokončno potrditi naročilo. Če kupec naročila ne prekliče, ga ponudnik pregleda, preveri dobavljivost naročenih artiklov in naročilo potrdi oziroma z razlogom zavrne. Ponudnik lahko pokliče kupca na njegovo kontaktno telefonsko številko za preverjanje podatkov ali zagotavljanja točnosti dobave. Ponudnik potrdi naročilo po telefonu oziroma ga zavrne z razlogom. Pri objavljenih opisih ali cenah izdelkov dopuščamo možnost napak.

Shranjevanje pogodbe o nakupu:

Sklenjeno pogodbo (račun) o nakupu blaga bomo shranjevali v našem podjetju, kjer bo tudi možen dostop do vpogleda v pogodbo (račun).

Varovanje osebnih podatkov ob upoštevanju ZVOP-1 in GDPR:

Kolektiv podjetja Institut.O se obvezuje, da vaših osebnih podatkov nikoli ne bo posredoval tretjim osebam. Uporabljal jih bo izključno za medsebojno uspešno poslovanje ter lastno evidenco oziroma statistiko.

V podjetju Institut.O jemljemo vašo zasebnost zelo resno. Za zagotavljanje popolne informacije o tem katere podatke zbiramo, kako jih hranimo, zakaj jih uporabljamo ter kako lahko zahtevate dostop do njih ali njihov izbris, smo sprejeli interni Pravilnik o shranjevanju, upravljanju in varovanju osebnih podatkov strank. Pravilnik določa obveznosti podjetja glede varovanja osebnih podatkov in procese pri upravljanju z njimi v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov (ZVOP-1) ter Splošni uredbi o varstvu podatkov (GDPR). Pravilnik si v celoti lahko preberete na tej povezavi: Pravilnik o shranjevanju, upravljanju in varovanju osebnih podatkov strank (Institut.O d.o.o.)

Vse obiskovalce spletne strani obveščamo tudi, da spletna stran www.institut-o.com za svoje delovanje potrebuje uporabo piškotkov (cookijev). Da dobite popolno informacijo o tem kateri piškotki se uporabljajo in kakšen je njihov namen, smo pripravili posebno podstran s podrobnejšo razlago. Preglejte jo na tej povezavi: Piškotki

Dostopnost informacij:

Ponudnik se zavezuje, da bo kupcu vselej zagotovil naslednje informacije:

 • identiteto podjetja (ime in sedež podjetja, številka registra),
 • kontaktne podatke, ki uporabniku omogočajo hitro in učinkovito komunikacijo (e-pošta, telefon),
 • bistvene značilnosti blaga oziroma storitev ,
 • pogoje dostave izdelka ali izvršitve storitve (način, kraj in rok dostave – obvestilo preko e-pošte ali tel.),
 • cene jasno in nedvoumno določene in z jasnim prikazom davkov in stroškov dostave,
 • način plačila in dostave,
 • pojasnilo postopka ob pritožbi, vključno z vsemi podatki o kontaktni osebi ali službi za stike s kupci.

Cene veljajo v trenutku oddaje naročila. Ob sklenitvi pogodbe veljajo spletne cene. Informacije o izdelkih in ceni ter slike artiklov so informativne narave. Pri pogodbah, sklenjenih na daljavo, ima potrošnik pravico, da v štirinajstih dneh pisno sporoči podjetju, da odstopa od pogodbe, ne da bi mu bilo treba navesti razlog za svojo odločitev. Šteje se, da je sporočilo pravočasno, če je poštna pošiljka oddana v roku.

Če je podjetje v celoti izpolnilo obveznost iz 43.c člena zakona ZVPot, teče rok za uveljavljanje pravice iz prvega odstavka tega člena pri dobavi blaga od dneva, ko je potrošnik sprejel blago, pri opravljanju storitev pa z dnem sklenitve pogodbe ali z dnem, ko je podjetje izpolnilo to obveznost, če je bila ta obveznost izpolnjena po sklenitvi pogodbe. Če podjetje izpolni svojo obveznost iz 43.c člena po dobavi blaga, začne teči štirinajstdnevni rok za odstop od pogodbe naslednji dan po dnevu izpolnitve te obveznosti, če še ni pretekel rok treh mesecev iz naslednjega odstavka.

Če podjetje ni v celoti izpolnilo obveznosti iz 43.c člena tega zakona, traja rok za odstop od pogodbe tri mesece. Ta rok začne teči pri dobavi blaga od dneva, ko je potrošnik sprejel blago, pri opravljanju storitev pa z dnem sklenitve pogodbe. S potekom tega roka ugasne pravica potrošnika, da od pogodbe odstopi.

Potrošnik nima pravice do odstopa od pogodbe iz prvega odstavka tega člena, razen če sta se pogodbeni stranki dogovorili drugače,:

 • pri pogodbah, katerih predmet je blago ali storitve, pri katerih je vrednost odvisna od dogajanj na finančnih trgih, na katere podjetje nima nobenega vpliva;
 • pri pogodbah, katerih predmet je blago, ki je bilo izdelano po natančnih navodilih potrošnika, ki je bilo prilagojeno njegovim osebnim potrebam, ki zaradi svoje narave ni primerno za vračilo, ki je hitro pokvarljivo ali kateremu je že potekel rok uporabe;
 • pri pogodbah o dobavi avdio ali video posnetkov ali računalniških programov, če je potrošnik odprl varnostni pečat;
 • pri pogodbah o dobavi časopisov, revij in periodičnih publikacij;
 • pri pogodbah za igre na srečo in storitvah loterije.

Edini strošek, ki bremeni potrošnika v zvezi z odstopom od pogodbe, je neposreden strošek vračila blaga.